BIO

 

Zasedba Hamo & Tribute 2 Love emocije, strasti in nežna iskanja ljubezni vpletajo v večno glasbo klasičnega rocka, bluesa, soula in funka.

Navdih fantje iščejo v bogati dediščini rokenrola – pri glasbenih velikanih kot so John Lennon, Paul McCartney, Mick Jagger med izjemno popularnimi in Scott Walker, Felix Pappalardi, John Fogerty, Hoyt Axton med malo manj popularnimi, a nepogrešljivimi. V ozadju, kot skupni imenovalec, odzvanja reminiscenca bluesovskih korenin. Vrsta avtorskih skladb tako učinkuje kot prosto plavajoči glasbeni arhiv, segajoč vse do 40. in 50. let 20. stoletja, v katerem lahko poslušalci – tudi tisti, ki (še) niso poznavalci glasbene zgodovine – odkrivajo temeljne glasbene vzorce, na katerih sloni sodobna popularna godba.

Skladbe v angleščini se tako popolnoma zlivajo z blues-rockovskim izročilom, tiste  s slovenskimi besedili pa so njihova nadgradnja; so točke, na katerih je zasedba Hamo & Tribute 2 Love našla intenziven stik z aktualno slovensko publiko in njenim vsakdanom.

hamo-tribute-2-love-profil-band-3

Na razprodanem koncertu v SiTi Teatru na prvo decembrsko noč 2015 so predstavili svoj novi album – Pol S, kompaktno nadaljevanje razprodane vinilne različice “Pol“. Pol S je namenjen vsem ljubiteljem glasbe, ki doma žal nimajo gramofona. Srebrne zgoščenke v čisto posebni srebrni embalaži res ne gre spregledati, plošček pa je opremljen tudi s številnimi malimi detajli, ki jih opazi le izkušeno oko. Med novimi skladbami s Pol S, je tudi single Gospa Magister, ki jo je skupina ovekovečila tudi v videospotu. Predpremierno je osem skladb izšlo na vinilni plošči “Pol”, njihovem tretjem albumu, v omejeni nakladi sto izvodov. Vsaka od plošč, ki so jih razprodali že na razprodanem prvem koncertu v ljubljanskem SiTi Teatru, je imela unikatno, ročno naslikano naslovnico. V novih skladbah so fantje našli korenine ljubljanskega bluesa “bežigrajske delte”. Prvi single s plošče je naslovna skladba “Pol”, sledilo pa ji je še več singlov in jesenski izid albuma Pol S.

Drugo ploščo, naslovljeno “2”, so fantje izdali aprila 2013. Na njej je združenih več uspešnic, med katerimi izstopajo transgeneracijski hit Rožice, nosilna skladba ob izidu plošče “2”, ter singla Dejva Bit Čist Bliz (Days Like This) in Scotch. Pridružujeta se jim radijska singla Vija Vaja Ven ter Gremo se igrat Boga z družbenokritično ter (globalno) mirovniško noto. Komade na plošči “2” sta večinoma zasnovala Matevž Šalehar – Hamo ter klaviaturist Jani Baš, ki se je leta 2014 upokojil. Kompozicijsko in aranžersko pa so bile skladbe dodelane s sodelovanjem vseh članov skupine (celotna ekipa je predstavljena v nadaljevanju).

hamo-tribute-2-love-profil-band-2

Hamo & Tribute 2 Love koncertirajo na klubskih in festivalskih odrih; med odmevnejšimi nastopi so serija (razprodanih) koncertov v “matičnem” ljubljanskem rokenrol klubu Orto Bar ter nastopi na velikih odrih Rock Otočca, Lenta, Cankarjevega doma, Kina Šiška, Škisove tržnice, Majskih iger…; Aprila 2014 so odigrali odličen izštekan koncert pri Juretu Longyki na Valu 202, kjer so predstavili nekaj novih skladb. Osvojili so tudi publiko na največjem evropskem motorističnem festivalu (Harley Davidson) v Beljaku (Avstrija) ter v kultnem zagrebškem (Hrvaška) jazz in blues klubu Purgeraj… s skupinama Sausages in Billysi so Slovenijo obkrožili z rokenrol avtobusom pod znamko Rokenrol Ekskurzija (organizator Glasbena Agencija GIG).

hamo-tribute-2-love-profil-band-4

Matevž Šalehar – Hamo

hamo-tribute-2-love-profil-hamopevec, kitarist, vodja in spiritus agens skupine Hamo & Tribute 2 Love je na slovenskem glasbenem prizorišču aktiven od sredine devetdesetih let. V zadnjih letih (2010-2014) je Šalehar poleg delovanja v matični zasedbi, ki ga zaokrožuje s prvencem “2”, sodeloval z vsestranskim avtorjem in izvajalcem Galom Gjurinom, s katerim sta nastopila na prireditvi Ema 2010, ter z godalnim kvartetom Escape String Quartet. To sodelovanje je bilo del Evropske prestolnice kulture 2012.

Septembra 2012 je Šalehar s skladbo Ti prihajaš dosegel odmevno zmago na festivalu RTV Slovenija Slovenska popevka. Strokovna žirija ga je nagradila s prvim mestom za avtorstvo in izvedbo najboljše od štirinajstih vrhunskih stvaritev slovenske glasbene ustvarjalnosti. Leta 2012 se je z elektro-house singlom Nothing Special v duetu z deejayem DaJohnom uvrstil na glasbene lestvice v Sloveniji in po vsej Evropi, pa tudi v Aziji in ZDA.

Na TV Slovenija sodeluje v oddaji Ugani, kdo pride na večerjo (Kdo si upa na večerjo), kjer s slovenskimi pevkami in pevci predstavlja zimzelene skladbe v raznovrstnih glasbenih preoblekah. Obenem je avtor in izvajalec skladbe Po jabolka v raj, glasbene spremljave oddaje Paradise hotel na televiziji Planet. Z zasedbo Hamo & Tribute 2 Love je Šalehar od leta 2006 do 2013 izvajal večinoma klubske koncerte v Sloveniji, ter na Hrvaškem in v Avstriji. Med odmevnejšimi večjimi nastopi so bili koncerti na festivalih Rock Otočec in Lent in na prireditvi Noč v stari Ljubljani. Posebno poglavje in prelomnica v zgodovini Hamotovega delovanja v Tribute 2 Love je bil koncert v oddaji Vala 202 Izštekani pri Juretu Longyki aprila 2014.  s skupino so izvedli tudi vrsto dobrodelnih nastopov, med njimi leta 2012 nastop v Kopru proti pehotnim minam (Posodi mi nogo 2012), nastop v Ljubljani v okviru okoljsko-humanitarnega projekta Podarimo pokrovček za invalidne otroke in mladino ter Dnevnikov Agregat, koncert za gasilce 2014. Kot pevec in aranžer skladb je Šalehar sodeloval v oddaji TV Slovenija Parada, nastopil pa je tudi na festivalu šansona La Vie En Rose 2010.

Martin Janežič – Buco

hamo-tribute-2-love-profil-bucobobni, tolkala; cenjen ljubljanski bobnar je končal izobraževanje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani in nadaljeval šolanje na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. V devetdesetih je ustanovil rokenrol skupino Sausages, ki je še danes njegova bazna postaja. Kot rutiniran tolkalist deluje v več zasedbah, med drugim v spremljevalnem ansamblu pevke Neishe, Big Foot Mama … in Siddharte. Kot gost je sodeloval z večino slovenskih zasedb in glasbenikov. Tolkala poučuje na glasbeni šoli v Kamniku. Slovenski javnosti je znan tudi kot občasni protagonist reklamnih TV spotov.

Denis Horvat – Duki

hamo-tribute-2-love-profil-dukiklaviature: Multitalentirani slovenski skladatelj, klaviaturist, producent in pevec. Sodeluje in je sodeloval z najrazličnejšimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, kot so Gwen Huges, Miles Griffith, Rok Trkaj, Gal Gjurin, Jadranka Juras, Jan Plestenjak, Nuša Derenda… Kot glasbenik je s Hamotom sodeloval v TV-oddajah »As ti tut not padu?« na POPtv in »Kdo si upa na večerjo?« ter »Ugani, kdo pride na večerjo« na slovenski nacionalni televiziji. S Tribute 2 Love je posnel nekaj skladb, ekipi pa se je pridružil leta 2014, ko je nadomestil klaviaturista Janija Baša.

Uroš Škerl Kramberger – Hipi

hamo-tribute-2-love-profil-hipibas kitara; glasbeno pot je začel v skupini Rože, ki je v letih 1994-1996 veljala za nosilko alternativnega vala slovenskega grunga. Kasneje je z nekdanjimi člani Pankrtov dve leti igral v spremljevalni skupini Petra Lovšina, nakar se je priključil pop skupini Flirt. Istočasno je bil vpoklican v nekoč najobetavnejši slovenski punk bend Tito’n’ekšn, ki je obenem z Racijo skrbel za ohranjanje punk in, specifično, hard core izročila. Krajši čas je sodeloval tudi v jazz/fusion zasedbi Mamasfita. Občasno se po ljubljanskih gostilnah in kavarnah klati s projekti kabaretno-dramsko-komedijantske skupine Ansambel Matjaža Ambroža.

Uroš Primožič – Spretan

hamo-tribute-2-love-profil-uros-primozickitara; kranjski boem na začasnem delu v Ljubljani je pred ustanovitvijo T2L sodeloval v skupinah Necroscopy in Babewatch. Govori se tudi, da je igral pri legendarnih Srou pa letu, a teh informacij zaenkrat ni bilo mogoče potrditi. Delo sicer združuje kot tonski tehnik na RTV Slovenija ter je obenem organizator glasbenih prireditev. Leta 2005 je izdelal in patentiral prvi slovenski kitarski efekt Mojo drive.