Skip to content
rock glasba

Rock glasba

  Rock ima dolgo zgodovino, ki sega od tega, da je produkt bluesa in ritme in bluesa. O izvorih rock glasbe se lahko razpravlja, vendar so se njeni začetki najverjetneje preselili v petdesetih letih z združitvijo rythma & bluesa, evangelijev, jazza, folk in country glasbe. To pomeni, da ima rock glasba tako »črne« kot »bele« korenine. 

  Rock glasba obstaja že od petdesetih let prejšnjega stoletja, rock glasba razširitve pa je glasbena zvrst, v kateri se za nastopanje uporabljajo vokali, (električne) kitare in močno poudarjen ritem. V mnogih podzvrsteh se pogosto uporabljajo tudi inštrumenti s tipkami, npr. klavir in sintetizator, pihala in trobila so bili bolj razširjeni šele, ko je rock glasba razširitve postala priljubljena v Združenih državah Amerike. Rock glasba je ena izmed najbolj priljubljenih žanrov vseh časov, pa tudi temelj sodobne glasbe.

  Alternativna rock glasba je žanr rock glasbe, ki se je pojavila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in postala zelo priljubljena v devetdesetih letih, za katero je značilna uporaba električne kitare, basa, bobnov in pogosto vokalov. Od takrat se je razvil, da postane raznolika in eklektična glasba. Alternativni rock se je začel z underground glasbo, ki je nastala v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, najbolj priljubljena pa je bila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

  Glam rock je glasbeni žanr, ki se je razvil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Glavna pobudnika sta bila Elton John in David Bowie. Za celoten zvok tega žanra so značilna zelo ekscentrična oblačila in pretiravanje v glasbi, oblačilih in instrumentih. Ta vrsta izvajalcev (šli bomo naprej in jih poimenovali »glam izvajalci«) imajo zelo izrazit slog, vendar ne vedno na očiten način. To je tisto, kar naredi glam rock tako poseben.

  Hard rock je glasbena zvrst, ki se je razvila iz garažnega in psihodeličnega rocka. Njegove korenine segajo v 60. leta. V letu 20. Stoletja, pri čemer je tipična uporaba distroiranih električnih kitar, bas kitar in bobnov, vendar ne smemo pozabiti na zarezne vokale. Med začetniki je Garage Rock najbolj znan žanr, včasih pa ima Hard Rock ta nekoliko višji izkrivljajoči zvok, ki ni omejen le na njihovo glasbo. 

  Heavy metal je žanr rock glasbe, ki se je razvil v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Hard rock včasih napačno velja za podžanr heavy metala, obe zvrsti pa sta se pogosto zamenjali med seboj. Za Heavy metal pesmi so značilni težki zvok kitar in bobnov, močan vokal in značilni hitri kitarski podplati. V zgodnjih metal skupinah so bile pogoste tudi akustične klaviature, danes pa jih zamenjujejo z elektronskimi klaviaturami. Heavy metal pogosto gledamo kot enega najbolj ekstremnih žanrov rock glasbe.

  Psihodelija je žanr rocka in glasbe, ki je nastal v šestdesetih letih prejšnjega stoletja kot reakcija na kulturne in gospodarske spremembe ter domnevne lastnosti psihedeličnih drog, ki se širijo uma. Glasbeniki, ki so igrali žanr, so vplivali na kulturne in gospodarske spremembe, kot sta hipi gibanje, in vse večji pomen revščine in brezdomstva v ZDA. Glasbeno je bil žanr na splošno označen kot poskus ponovnega uvajanja trans, ki spodbujajo droge in popolnoma nove zvoke z besedili, ki so običajno nesmiselna in včasih povsem nesmiselna. Izraz »psihedelični« je bil skovan, da bi opisal izkušnjo, ki jo povzroča zdravilo, da vidijo stvari takšne, kot so v resnici.